Un centenar de persones van assistir ahir, 3 d’abril, a l’acte de presentació de la Cátedra de Psicogeriatría, una iniciativa pionera a Catalunya impulsada per la UAB i la Fundació Hospitalàries. La creació d’aquesta Càtedra s’emmarca en la necessitat urgent d’oferir una atenció de qualitat a les persones grans amb trastorns mentals, davant la manca de recursos i investigació en aquest àmbit. El seu objectiu és generar coneixement expert mitjançant la investigació, la formació i la col·laboració científica.
L’objectiu específic de la Càtedra de Psicogeriatria UAB – Fundació Hospitalàries, impulsada pel Departament de Psiquiatria i Medicina de la UAB i pels centres de Catalunya de la Fundació Hospitalàries, és el de generar coneixement expert en Psicogeriatria, a partir d’impulsar activitats d’investigació, formació, col·laboració científica, desenvolupament i difusió en aquest àmbit científic. En aquest sentit, entre les activitats que es duran a terme hi ha el desenvolupament de programes d’investigació orientats a la salut mental de les persones grans, així com generar coneixement i divulgar-lo, en el seu àmbit específic d’actuació. La càtedra també participarà i fomentarà activitats culturals i formatives, (seminaris, jornades, cursos o cicles de conferències), per difondre els avanços en recerca i formació. L’activitat docent estarà vinculada amb el Màster de Psicogeriatria UAB – Fundació Hospitalàries Martorell, creat l’any 1998.
Generació de coneixement expert
Dirigida pel doctor Manel Sánchez, cap de l’Àrea de Gestió del Coneixement de la Fundació Hospitalàries Martorell, coordinador de la Unitat de Psiquiatria Geriàtrica de la fundació i director del màster en psicogeriatria de la UAB, la nova càtedra reforçarà el compromís d’ambdues institucions amb la recerca i la formació en un camp de gran rellevància social com és la psicogeriatria, i en un context de canvi de paradigma.
Per part de la UAB, la persona que ha impulsat la creació de la Càtedra ha estat el professor Antoni Bulbena, catedràtic emèrit del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal i membre del patronat de la Fundació Hospitalàries. “El volum de persones grans que pateixen un trastorn mental representen un espai molt gran que encara, avui dia, no està cobert; per això, des de la Universitat, vam anar a buscar una institució que fos referent formatiu i assistencial en aquest àmbit”, assenyala el Dr. Bulbena. “Amb la posada en marxa d’aquesta càtedra, també pretenem donar un impuls a la creació, tan necessària, de l’especialitat de psiquiatria geriàtrica”, afegeix.
Així mateix, la Comissió Mixta que donarà seguiment i avaluarà les activitats desenvolupades al funcionament de la Càtedra està composada pel doctor Pedro Roy, responsable assistencial de la Fundació Hospitalàries a Catalunya, i pel doctor Diego Palao, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Canvi de model cap a una atenció integrada social i sanitària
La creació de la Càtedra de Psicogeriatria UAB – Fundació Hospitalàries també suposa un pas endavant en el canvi de model cap a una atenció integrada social i sanitària, una transformació del sistema que ja s’està produint a Catalunya i que permetrà millorar la qualitat de vida de persones fràgils, a partir d’una major coordinació i comunicació entre els sistemes de salut i d’intervenció social.
La proporció de persones de més de 65 anys (prop del 25 % de la població de Catalunya en els pròxims anys) té un pes destacat en l’atenció sanitària i sociosanitària, la despesa en salut i en recursos socials, i és un important condicionant social per a les famílies. Dins dels problemes de salut, el paper de les malalties mentals suposa un problema de primer ordre. S’estima que el 12 % de les persones grans pateix algun trastorn mental. Aquesta proporció arriba al 95 % en les persones grans ingressades a residències geriàtriques.
Més d’un quart de segle formant en Psicogeriatria i líders en aquest camp
“La posada en marxa d’aquesta càtedra és una oportunitat única per reconèixer la tasca duta a terme durant molts anys des de l’actual Fundació Hospitalàries Martorell, antic Hospital Sagrat Cor, en favor de l’assistència i la docència en psiquiatria geriàtrica, i per contribuir des de l’àmbit acadèmic a fer créixer el coneixement clínic i l’evidència científica, en una àrea de la salut mental que no ha deixat de créixer i que ocupa cada cop un espai més important en l’assistència del dia a dia”, assenyala el director de la nova Càtedra de Psicogeriatria. En aquest sentit, la Fundació Hospitalàries Martorell i la UAB van posar en marxa fa més de 25 anys un Màster en Psicogeriatria, que ja ha format més de 600 professionals d’arreu del món.
Així mateix, la Fundació Hospitalàries és líder en el camp de la psicogeriatria a Espanya amb un volum destacat de centres assistencials que disposen d’aquesta línia d’atenció i amb professionals capdavanters en aquest àmbit.
Acte de presentació
Durant l’acte, diferents representants institucionals van posar en valor el significat i el recorregut d’aquesta nova càtedra. El Dr. Pedro Roy, responsable assistencial de la Fundació Hospitalàries a Catalunya i membre de la Comissió Mixta de seguiment de la càtedra, va assenyalar que “és una gran responsabilitat el repte que tenim endavant”, tot destacant el compromís de la institució per enfortir la docència i la investigació en aquest àmbit. En la mateixa línia, el Dr. Diego Palao, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, va afirmar que “Fundació Hospitalàries és la garantia que la Càtedra neix amb una fortalesa important amb assistència i docència”.
Per la seva banda, el Dr. Antoni Bulbena, catedràtic emèrit de la UAB i membre del patronat de la Fundació Hospitalàries, va subratllar que una càtedra representa el moment en què “la universitat baixa de l’Olimp i s’acosta al món civil”, i va reconèixer l’expertesa i el recorregut de la Fundació en aquest camp. El Dr. Manel Sánchez va retre homenatge a la figura del Dr. Alfredo Rego, impulsor de la unitat de psiquiatria geriàtrica per a aguts i del Màster en Psicogeriatria de la Fundació Hospitalàries Martorell, elements que han estat claus per fer possible aquesta iniciativa acadèmica.
Finalment, el rector de la UAB, l’Exc. i Mgfc. Sr. Javier Lafuente Sancho, va posar en relleu l’impacte social de la universitat: “La Universitat no tindria cap sentit si no fa progressar la societat. La creació de la càtedra marca un camí de cooperació i apropament entre la universitat i Fundació Hospitalàries”. Una visió que comparteix el Dr. Francisco del Olmo, director corporatiu assistencial i educatiu de la Fundació Hospitalàries, qui va destacar que aquesta càtedra representa “un colofó a la trajectòria de lideratge assistencial i docent de la Fundació”.