El nostre hospital, fundat l’any 1963 per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, és fruit d’un profund compromís amb l’atenció i el benestar de les persones, consolidant-se com un referent en el sector.

 

En aquella època, l’Institut Psiquiàtric de Sant Boi tenia un índex d’ocupació molt elevat, fet que va promoure un acord entre la Diputació de Barcelona i la Congregació per crear un nou equipament per a l’atenció a la salut mental: el Centre Neuropsiquiàtric Sagrat Cor.

En pocs mesos, més de 200 pacients

Inicis

Als inicis, l’Hospital estava gestionat per un sol psiquiatra, el doctor Alfredo Rego, i pel doctor Joaquin Peropadre, metge generalista que passava consulta diàriament. Vuit germanes eren les responsables del dia a dia del Centre, que donava atenció a 150 pacients, totes dones. En pocs mesos, van passar a ser més de 200.

Nous professionals mèdics i atenció a pacients masculins

1974

Amb el pas del temps, l’Hospital va anar incorporant nous professionals mèdics i, l’any 1974, se’n van ampliar les instal·lacions amb la creació d’una unitat per a l’atenció de pacients masculins. Així, amb un total de 400 llits, el Centre va passar a ser mixt.

Inici dels serveis de salut mental comunitaris

1981

El 1981 va començar a oferir serveis de salut mental comunitaris i, tres anys després, va signar un acord amb la Diputació Provincial de Lleida, amb motiu del tancament de l’Hospital Psiquiàtric Provincial, per tractar pacients de llarga estada.

Pioners en l’assistència a persones amb problemes d’addiccions

1990

A partir dels 90, va deixar de ser un centre monogràfic en salut mental i va començar a prestar serveis en l’àmbit sociosanitari.

El 1994, la Generalitat de Catalunya va plantejar un nou repte a l’Hospital Sagrat Cor: crear el primer centre d’assistència a persones amb problemes d’addiccions a les drogues que presenten, alhora, algun tipus de trastorn mental greu.

Neix la primera Unitat de Patologia Dual a tot Espanya

2001

Fruit d’aquesta iniciativa va néixer, el 2001, la primera Unitat de Patologia Dual a tot Espanya, que integra l’atenció a la patologia mental i a la drogodependència.

Nova unitat de tractament de trastorns crònics

2023

Salut impulsa una unitat pionera al nostre centre per tractar trastorns de la conducta alimentària (TCA) d’alta complexitat i llarga durada en adults. Aquest innovador projecte públic, únic a Europa, aborda la cronicitat de trastorns com l’anorèxia, amb evolucions de fins a 20-30 anys. La unitat, gestionada per la Fundació Hospitalàries Martorell i l’Hospital Universitari de Bellvitge, ofereix hospitalització de mitja estada i tractament integral per a pacients que han esgotat altres recursos, facilitant la continuïtat assistencial a tota Catalunya.”

Fundació Hospitalàries

2025

Neix la Fundació Hospitalàries. Així, els centres de les Germanes Hospitalàries passen a formar part de la Fundació Hospitalàries, una fundació canònica que aglutina tota l’activitat assistencial desenvolupada per les Germanes Hospitalàries a Espanya. El gran volum d’obres hospitalàries al nostre país i el descens de vocacions religioses provoquen que la presència de germanes als nostres centres sigui cada cop més reduïda. Per aquest motiu, la Congregació va decidir fa temps treballar en estreta col·laboració amb professionals altament compromesos amb la institució, que comparteixen els seus valors i missió.