Després d’assolir amb èxit l’objectiu de finançar el projecte de la Fundació Benito Menni per a l’atenció sanitària i terapèutica a dones amb malaltia mental a Kazhakoottam, Índia, la Fundació Hospitalàries Martorell ha donat el tret de sortida a un nou projecte de col·laboració internacional. Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat donar suport a la capacitació i empoderament de dones refugiades i desplaçades internes al nord de Togo.
Aquest projecte, que es desenvoluparà a la ciutat de Dapaong, al nord de Togo, beneficiarà directament a 100 dones desplaçades, així com als seus fills i filles (100 nenes i 100 nens), amb un impacte indirecte en més de 800 persones de la comunitat. L’objectiu principal és promoure l’autonomia econòmica, el benestar psicosocial i la participació comunitària de les dones refugiades i desplaçades, mitjançant formació, suport psicològic, recursos financers i defensa dels seus drets.
Per a la realització d’aquest projecte, la Fundació Hospitalàries Martorell necessita recaptar 34.384,01 €.
Durant 2025 es duran a terme diverses activitats solidàries, com Sant Jordi, els BCN Salut Games o la loteria de Nadal.
Més informació del projecte
Segons informes de l’ACNUR i l’ONU, les dones desplaçades en aquesta zona són especialment vulnerables a la violència de gènere, l’explotació i la manca d’accés a serveis bàsics com la salut, l’educació i l’habitatge. La manca d’infraestructures adequades per atendre aquestes poblacions desplaçades, combinada amb l’absència de serveis de salut mental, representa un gran repte.
Les experiències traumàtiques associades amb el desplaçament, com la pèrdua d’éssers estimats, la violència sexual i la inseguretat, tenen un impacte profund en el benestar psicològic d’aquestes dones. Sense accés a serveis de salut mental adequats, moltes d’elles lluiten per superar aquests traumes soles, cosa que dificulta la seva capacitat per participar plenament en la vida econòmica i social, en comunitats on hi ha un elevat nivell de l’estigma cap a la malaltia mental.
A més, moltes d’elles són caps de família, responsables de la cura de nens i persones grans, la qual cosa augmenta la seva càrrega econòmica i emocional. La manca d’accés a recursos financers i oportunitats econòmiques limita la seva capacitat per reconstruir les seves vides i proporcionar un futur estable per a les seves famílies.
Segons un informe de l’ONU, el 65% de les dones desplaçades al nord de Togo són caps de família. A més, es calcula que només el 30% té accés a serveis de salut mental, malgrat les profundes experiències traumàtiques associades amb el desplaçament.
L’empoderament econòmic de les dones desplaçades és fonamental per millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. Projectes anteriors a la regió han demostrat que proporcionar accés a formació en habilitats empresarials i suport psicosocial pot transformar vides i comunitats. No obstant això, aquests esforços han de ser sostenibles i adaptats a les necessitats específiques de les dones d’aquesta regió.
El projecte busca abordar aquestes necessitats mitjançant la formació, el suport psicosocial, l’accés a recursos financers i la sensibilització comunitària. A més, se centra en la creació de xarxes de suport comunitari que permetin a les dones compartir experiències, recursos i coneixements, fomentant així la solidaritat i la resiliència.