Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, i sota el lema que enguany ha proposat l’OMS, “Inicis saludables, futurs esperançadors”, posem el focus en un tema que sovint passa desapercebut però que és clau per al benestar de moltes famílies: la salut mental perinatal. En aquest reportatge t’expliquem com la Fundació Hospitalàries Martorell està treballant a través de dos programes per acompanyar emocionalment les mares durant l’embaràs i el postpart. Us convidem, també, a veure aquesta petita càpsula de vídeo.
Què és la salut mental perinatal?
La salut mental perinatal se centra en la detecció, acompanyament i tractament dels trastorns mentals que poden aparèixer en les dones durant l’embaràs i el primer any després del part. Tal com explica la psiquiatra Clar Blanch del CSMA de Martorell, “la prevalença mundial situa que una de cada cinc dones tindrà algun trastorn en aquesta etapa. És vital visibilitzar la importància de la salut mental de les mares”.
Parlem de depressió postpart, psicosi puerperal, dol perinatal, trastorns del vincle amb el nadó o estrès posttraumàtic després del part. Trastorns sovint silenciats, però que poden condicionar greument la vida de la mare, la salut emocional del nadó i l’equilibri familiar.
“Les intervencions psicosocials i de suport durant el període perinatal, l’embaràs i el postpart poden reduir els nivells de depressió, ansietat i estrès en les mares, evidenciant que aquest tipus d’acompanyament pot tenir un impacte positiu tant a curt com a llarg termini en el benestar psicològic de les mares i els seus nadons”, assegura la psiquiatra Mónica Suárez del CSMA de Vilafranca del Penedès.
L’impacte silenciós
“Els trastorns mentals perinatals són un problema de salut pública”, afirma la Dra. Blanch. “No només afecten la qualitat de vida de la mare, sinó que poden condicionar la salut a llarg termini de la seva descendència”. Això implica també un impacte econòmic, amb costos sanitaris que es podrien evitar amb prevenció i atenció precoç.
Aquesta mirada preventiva és la que impulsa la Fundació Hospitalàries Martorell en els seus centres de salut mental. Amb una aposta clara per l’abordatge integral i amb perspectiva de gènere, des dels CSMA de Martorell i de Vilafranca del Penedès es desenvolupen programes especialitzats en salut mental perinatal.
Martorell: un abordatge multidisciplinari i coordinat amb la primària
El CSMA de Martorell ofereix un programa específic adreçat a dones amb un trastorn mental previ que es plantegen una maternitat. Aquestes pacients reben assessorament abans de l’embaràs, així com atenció i tractament durant la gestació i fins un any després del part. El programa també acull dones que desenvolupen trastorns vinculats a l’etapa perinatal.
L’equip està format per dues psicòlogues, una psiquiatra i el suport d’infermeria de salut mental, que actua com a enllaç amb Atenció Primària.
La coordinació amb l’ASSIR de Martorell (atenció a la salut sexual i reproductiva) és clau. “Ens reunim cada dos mesos per millorar el circuit de derivació i atenció”, explica la Dra. Blanch. El programa funciona com un servei de consulta externa.
Vilafranca: espai grupal, de suport i empoderament
Per la seva banda, el CSMA de Vilafranca del Penedès ha posat en marxa recentment un programa de sessions grupals destinat a dones que estiguin en embaràs o postpart fins un any després del naixement del seu nadó.
“Busquem millorar el benestar emocional durant l’embaràs i el postpart, reduir l’ansietat, la depressió i l’estrès, i fomentar l’autoestima i les xarxes de suport”, explica la Dra. Suárez, al capdavant del programa.
El programa consta de 6 sessions quinzenals de 60 minuts, i es treballen temes que van des dels canvis emocionals fins a la lactància materna o el vincle afectiu amb el nadó. Les sessions inclouen tècniques de relaxació, mindfulness, activitats creatives i espais de reflexió col·lectiva.
Des de juliol de 2024, s’han registrat 19 dones, de les quals 12 han entrat al programa i 5-6 han assistit activament. “És un espai segur i confidencial, on les mares poden compartir i sentir-se compreses, sense judicis de valor i amb respecte per les diferències individuals i culturals”, apunta la Dra. Suárez.
Per accedir al programa, cal sol·licitar primer una valoració al metge de capçalera o a la llevadora, especialment si es detecten símptomes emocionals, que seran els encarregats de fer la derivació al CSMA. Posteriorment, es realitzarà una avaluació individual per part de l’equip de Psiquiatria o Psicologia per determinar si la persona és adequada per participar al grup.
Trencant l’estigma
Encara avui, moltes dones no demanen ajuda per por, culpa o desconeixement. “És fonamental fer difusió, tant entre professionals sanitaris com a la població general”, diu la dra. Blanch. Cal que ginecòlegs, llevadores i metges d’atenció primària coneguin aquests recursos i puguin derivar de manera ràpida i eficaç. “Es vital que hi hagi un esforç diagnòstic i una atenció mèdica amb perspectiva de gènere”, afegeix.
Desestigmatitzar la malaltia mental en el període perinatal és clau. “Hi ha emocions negatives que són transitòries i a causa del desajustament hormonal, com el baby blues, però d’altres poden ser incapacitants. Hem de validar-les i tractar-les”, defensa la dra. Blanch. Fins i tot, en alguns casos, caldrà valorar l’ús segur de psicofàrmacs durant la maternitat, sempre sota supervisió mèdica.