En els últims 40 anys, han augmentat els casos diagnosticats de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Aquest fenomen es deu, en part, a una millor capacitat per a detectar-lo i diagnosticar-lo.
L’agrupació de diferents trastorns en un únic espectre ha ajudat a mostrar la gran diversitat que existeix dins de l’autisme, ja que el TEA es manifesta de manera molt diversa. Però, a causa d’això, també a vegades es diagnostiquen casos de TEA amb poca afectació en la vida diària o es perden de vista alguns perfils específics.
Les persones amb TEA poden presentar altres trastorns associats, com a trastorns del llenguatge, discapacitat cognitiva o trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), entre altres. Això pot dificultar el diagnòstic precís del TEA, ja que els símptomes poden superposar-se o emmascarar-se entre si.
A més, en el dia a dia, moltes persones amb casos lleus de TEA no reben el suport que necessiten i els protocols diagnòstics actuals poden dificultar encara més la seva situació, si no se’ls proporcionen adaptacions o intervencions que millorin la seva qualitat de vida.
¿On estan els límits del diagnòstic TEA?
Per a abordar aquestes i altres qüestions, des de l’àrea infantojuvenil de la Fundació Hospitalàries, el 9 de maig de 2025, organitzem la II Jornada de Salut Mental Infantojuvenil de la Fundació Hospitalàries: “Perdudes en l’Espectre: pensar la diversitat”, que es va centrar en la complexitat del diagnòstic del TEA i les seves implicacions socials.
El nostre objectiu va ser reflexionar i debatre sobre què significa formar part de l’espectre autista i com podem ampliar la mirada per a entendre millor la seva diversitat. En la trobada van participar més d’un centenar de professionals del sector sanitari i social.
“El concepte d’espectre corre el risc de no definir amb claredat on comença i on acaba la normalitat… El punt a partir del qual comencem a considerar un problema com clínicament rellevant és una cosa difusa”, va explicar Roger Ballescà, coordinador de l’Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de la Fundació Hospitalàries a Martorell. Ballescà va convidar a establir uns certs criteris que ajudin a discernir quan el que s’observa entra dins de la normalitat o quan estem davant un trastorn de l’espectre autista.
Per la seva part el Dr. Pedro Roy, coordinador assistencial territorial de la Fundació Hospitalàries a Catalunya i director mèdic de la Fundació Hospitalàries Barcelona Nord va assenyalar “la necessitat d’un canvi cap a una mirada preventiva i integrada, una eina imprescindible per a avançar”.
I Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya va destacar que “tots els departaments estem treballant de manera conjunta per a poder donar resposta als casos de gran complexitat en l’àmbit de la infància, l’adolescència i la joventut”.
La conferència inaugural va ser impartida pel doctor Martín Correa-Urquiza, director del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (URV, FCCSM) i coordinador acadèmic del Màster Oficial en Antropologia Mèdica i Salut Global (URV), qui va abordar la proliferació del TEA com un símptoma social. “Un diagnòstic no recull la complexitat del sofriment, només la simptomatologia”, va afirmar. “Necessitem parar esment a la dimensió existencial del sofriment”.
Taules rodones i debat sobre el TEA
La jornada va continuar amb una taula rodona sobre les implicacions de l’augment de diagnòstics en àmbits com l’atenció clínica, l’educació especial i el treball social. En ella, van participar Valentín Bote, psiquiatre infantojuvenil de la unitat TEA de l’Hospital Mútua de Terrassa; Natalia Espinosa, mestra d’Educació Especial del CEEPSIR (Centre d’Educació Especial Proveïdor de Serveis i Recursos); i Mònica Sánchez, del Servei de Treball Social de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu i del Servei de Salut Mental UnimTEA.
Més tard, una taula de diàleg ha obert l’espai a la reflexió i al debat sobre els criteris diagnòstics del TEA. Laura Gisbert, psiquiatre infantil i juvenil i coordinadora del Programa d’Atenció Integral a l’Espectre Autista del servei de psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Rafael Villanueva, psicòleg clínic i logopeda, terapeuta especialitzat en TEA, Atenció precoç, Grups i Llenguatge, han exposat diferents punts de vista sobre els límits entre la neurodivergència i la patologia clínicament rellevant.
Amb aquesta jornada, la Fundació Hospitalàries reafirma el seu compromís amb la innovació en salut mental infantojuvenil, la formació contínua dels professionals i la promoció d’una mirada diversa i integradora cap a les persones amb TEA i les seves famílies.