La Fundació Hospitalàries Martorell va acollir el passat 7 de febrer la jornada “Transformant la llarga estada psiquiàtrica a Catalunya: dignitat, autonomia i comunitat”, un esdeveniment que va reunir més de 200 persones, entre professionals del sector i representants dels cinc proveïdors implicats en la reconversió de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada. Aquest projecte, encarregat pel Departament de Salut, té com a objectiu implementar un model de salut mental que prioritza la recuperació i la inclusió comunitària de les persones amb trastorns de salut mental d’alta complexitat, promovent la seva autonomia i el desenvolupament d’un projecte de vida digne en el seu entorn natural, evitant la institucionalització prolongada.
La jornada va començar amb una benvinguda institucional a càrrec de la Dra. Anna Garcia Altés, gerent de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Sud, i del Dr. Jesús Ezquerra, director gerent de la Fundació Hospitalàries Martorell. Precisament, el Dr. Ezquerra va recordar que “la transformació que tenim al davant és un repte, però també una gran responsabilitat col·lectiva. Requereix la col·laboració de tots els agents implicats i un compromís ferm per garantir una atenció de qualitat, respectuosa i orientada a la plena integració social“.
A continuació, Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental de Catalunya, va oferir una conferència sobre la situació actual i els objectius futurs de la transformació de l’hospitalització de llarga estada a Catalunya. Va destacar la reducció actual de llits, així com l’impacte positiu de les Unitats de Recuperació i del Projecte de Vida per prevenir nous processos d’institucionalització.
La Dra. Meritxell Centeno, directora de Desenvolupament Estratègic Assistencial de la Fundació Hospitalàries Sant Boi, va inaugurar la jornada amb una conferència sobre l’atenció a la salut mental basada en drets fent un recull dels principis i bases legals en les quals es fonamenta l’instrument QualityRights de l’OMS.
La primera taula va tractar sobre la transformació de les unitats d’hospitalització. David Juanes, coordinador de l’Àrea de Rehabilitació en Salut Mental de la Fundació Hospitalàries Martorell va exposar l’evolució de les àrees de rehabilitació cap a les Unitats de Rehabilitació Intensiva. També, el Servei Especialitzat de Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va compartir experiències sobre els processos de transició i reintegració a la vida social. Ambdues presentacions van suposar una bona mostra de com estan canviant els models d’intervenció tant en el marc estrictament hospitalari com en els moments de retorn a la vida en comunitat.
La segona taula va abordar els processos de recuperació en el medi comunitari. La Dra. Julia Sánchez i la terapeuta ocupacional Tatiana Mendez Aresté, de l’Institut Pere Mata de Reus, van presentar els resultats preliminars i els aprenentatges de les Unitats Funcionals de Recuperació i Projecte de Vida (UFRPV), adaptant a la realitat del nostre territori el model d’intervenció assertiu-comunitari. Alhora, van introduir formes d’intervenció innovadores en l’espai obert (Àgora), caracteritzat per la seva horitzontalitat i alta accessibilitat.
Sergio Guzmán, terapeuta ocupacional de Santa Coloma de Gramenet, va exposar experiències de bona pràctica en salut comunitària que transcendeixen els models estrictament sanitaris o socials. Aquesta iniciativa té com a objectiu explorar noves formes d’autoorganització, on l’usuari esdevé tant protagonista com gestor de l’activitat.
La tercera taula, moderada per Lourdes Bernal, directora de la Fundació Entitat de Suport Nou Camí, va obrir un debat sobre la desinstitucionalització en primera persona i va comptar amb la participació de representants de diverses entitats de salut mental, que van compartir les seves experiències i visions. Es va generar un diàleg profund sobre els diferents aspectes del procés de desinstitucionalització i el retorn a la comunitat de pacients de llarga estada psiquiàtrica. La conversa va posar en relleu els reptes, oportunitats i valors que entren en joc en aquest moment crític per al model sanitari d’atenció a les persones amb trastorn mental greu.
La jornada va finalitzar amb una cloenda a càrrec de la Sra. Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut, i en Dr. Carles Franquelo, director mèdic de la Fundació Hospitalàries Martorell.