Les V Jornades Catalanes d’Hospitals de Dia d’Adults de Salut Mental reuneixen 140 professionals per reflexionar sobre l’abordatge integral dels trastorns de personalitat
Aquest dijous 22 de maig, la Fundació Hospitalàries ha acollit a Barcelona les V Jornades Catalanes d’Hospitals de Dia d’Adults de Salut Mental, una trobada que ha reunit més de 140 professionals del sector sanitari i social. Sota el títol “Laberints de l’ànima: un viatge pel trastorn de la personalitat”, l’edició d’enguany ha centrat el seu focus en els trastorns de personalitat, amb especial atenció al Trastorn Límit de la Personalitat (TLP).
La jornada ha estat inaugurada la Dra. Pilar Muley, coordinadora d’Atenció Comunitària en Salut Mental d’Adults a Vilafranca del Penedès i pel Dr. Pedro Roy, coordinador assistencial territorial de la Fundació Hospitalàries a Catalunya i director mèdic de la Fundació Hospitalàries Barcelona Nord que ha destacat que “els hospitals de dia són un element indispensable per conèixer la malaltia de la persona en una situació no tan aguda, però sobretot per conèixer la persona. És clau pel nou model d’atenció social i sanitària”.
Una jornada centrada en el coneixement i l’abordatge
La conferència inaugural, Actualització en el tractament del TLP, ha anat a càrrec de Dolores Mosquera, psicòloga i psicoterapeuta, directora de l’Institut per a l’Estudi del Trauma i els Trastorns de la Personalitat (INTRA-TP). Mosquera ha fet referència als mites i realitats sobre les persones amb TLP, fent reflexions de cara als terapeutes i explicant l’estructura de treball de l’INTRA-TP.
A continuació, la jornada ha continuat amb dues taules temàtiques. La primera taula ha abordat intervencions específiques, amb les aportacions del Dr. Marc Ferrer, psiquiatre i cap de la Secció d’Hospitalització del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, i Mònica Vállez, psicòloga clínica en Hospital de Dia de Granollers. El Dr. Ferrer ha parlat sobre el Programa TaySH, la intervenció psicoterapèutica per a conductes autolesives no suïcides en adolescents i joves adults, i la Sra. Vállez ha explicat les actuacions concretes del Programa d’atenció intensiva per al TLP a l’Hospital de Dia de Granollers.
La segona taula, centrada en les perspectives de tractament, ha comptat amb ponències del Dr. Álvaro Frías, psicòleg clínic del Programa TLP de l’Hospital de Mataró, i del Dr. Juan Carlos Pascual, psiquiatre de la Unitat de TLP de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El Dr. Frías reflexionat sobre l’aplicació de noves tecnologies en l’abordatge del trastorn límit de la personalitat i ha alertat sobre la problemàtica de l’ús d’eines tecnològiques no només com a complement de la teràpia, sinó com a substitució del procés terapèutic i el vincle humà: “És habitual que el pacient faci servir ChatGPT com a teràpia i que fins i tot expliqui coses a la intel.ligència artificial que al propi terapeuta”. D’altra banda, el Dr. Pascual ha parlat sobre el tractament farmacològic en el TLP, amb diverses reflexions sobre l’ús de fàrmacs en la pràctica clínica.
Com a tancament de la jornada, s’ha fet lliurament del premi Dr. Larraz al millor pòster científic, reconeixent la tasca d’investigació i innovació en l’àmbit dels Hospitals de Dia. El treball premiat és “La continuïtat assistencial després de l’Hospitalització Parcial”, realitzat per l’Hospital de Dia de l’Alt Maresme, de la Comunitat Terapèutica del Maresme.
Compartint experiències des de la pràctica clínica
La jornada ha continuat a la tarda amb espais de treball en grup petit, reforçant el caràcter participatiu de l’esdeveniment. Ha estat en tres sessions: ‘Acompanyant grups multidiagnòstic: reptes i fortaleses’, ‘Intervenció transdiagnòstica en cognició social des d’Hospital de Dia’ i ‘Abordatge psicoterapèutic del TLP en un Hospital de Dia de psiquiatria’.
Aquestes jornades, organitzades per la Fundació Hospitalàries amb el suport de professionals d’arreu del territori, han tingut com a objectiu afavorir una visió integral del Trastorn Límit de la Personalitat, promoure l’intercanvi de coneixement i posar en valor la tasca dels Hospitals de Dia com a dispositius clau dins la xarxa de salut mental.
Amb una alta participació i una gran qualitat científica en les intervencions, aquesta cinquena edició consolida el seu paper com a espai de referència per a la formació, la reflexió i la millora contínua dels serveis assistencials.