Les I Jornades Nacionals d’Infermeria de la Fundació Hospitalàries, que es van celebrar el 4 de juny a la Fundació Hospitalàries Barcelona, van congregar 125 professionals. L’objectiu de la trobada era posar en valor el paper fonamental de les infermeres i els infermers en el sistema sanitari, especialment en àrees com la gestió, la humanització i la innovació. Amb el lema “Cuidant des del cor”, l’acte es va iniciar amb unes paraules de benvinguda Miriam Algarra, directora d’infermeria de la Fundació Hospitalàries Barcelona, i de Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya. Posteriorment, va tenir lloc la conferència inaugural titulada “Lideratge infermer dirigit al desenvolupament científic de la infermeria”, a càrrec de M. Teresa Lluch, degana de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Barcelona. En la seva intervenció, Lluch va destacar la importància de la formació permanent dels i les líders i de la motivació del col·lectiu d’infermeria.
Tot seguit, va tenir lloc la primera taula, amb el nom de ‘Lideratge d’Infermeria i Gestió Sanitària’, moderada per Isabel Haro, directora d’Infermeria de la Fundació Hospitalàries Barcelona Nord. La sessió va reunit professionals de diversos centres de tot l’Estat de la Fundació Hospitalàries, que van compartit iniciatives de gestió orientades a l’eficiència i la qualitat assistencial. Així, Lucia Carton, supervisora d’infermeria a l’àrea d’Hospitalització de la Fundación Hospitalarias Madrid, va abordar la integració de la infermeria freelance com a eina innovadora dins dels equips hospitalaris. Per la seva banda, Carlos Méndez, responsable de qualitat i processos a la Fundació Hospitalàries Barcelona Nord, va explicar com la cultura de seguretat del pacient s’ha consolidat com a eix transversal des del 2010 amb grans resultats.
En aquesta primera taula també es va parlar de l’impacte positiu del model LEAN en la gestió sanitària, basat en eliminar tot allò que no aporta valor als processos, en una presentació a càrrec de Juan Manuel Pérez, coordinador d’infermeria de l’àrea d’hospitalització en salut mental de la Fundació Hospitalàries Martorell. Carmen Castro, supervisora de l’àrea quirúrgica de la Fundació Hospitalàries Barcelona, va centrar la seva intervenció en el rol estratègic de la infermera gestora dins de l’àrea quirúrgica, subratllant el seu paper fonamental per garantir el funcionament eficient, segur i organitzat del procés assistencial.
La segona taula de la jornada, ‘Humanització i valors en el model de cures’, que va ser moderada per Emilio Negro, director d’infermeria de la Fundación Hospitalarias Palencia y de la Fundación Hospitalarias Burgos, va oferir experiències transformadores en àmbits tan sensibles com la salut mental, la discapacitat intel·lectual o les cures pal·liatives. Per la seva banda, Carmen Sanz, supervisora d’infermeria de la Fundación Hospitalarias Zaragoza, va obrir la sessió reivindicant un enfocament més humà en l’atenció a persones amb trastorns mentals, mentre que Sara Garro, infermera de la Unitat de Cures Pal·liatives de la Fundación Hospitalarias Valladolid, va compartir el projecte d’humanització d’aquesta unitat.
Tot seguit, Rocío Jiménez, infermera especialista en geriatria, supervisora d’infermeria de salut mental de la Fundación Hospitalarias Málaga, va exposar alternatives terapèutiques a les mesures coercitives en salut mental i, al seu torn, Gloria González, infermera especialista en geriatria, supervisora d’infermeria de salut mental i responsable del centre de dia de persones grans del centre sociosanitari de la Fundación Hospitalarias Palencia, va defensar una atenció centrada en la persona com a línia estratègica de futur. Per acabar la taula, es va projectar el vídeo “Darrere de cada persona, hi ha una història de vida”, elaborat per la Fundación Hospitalarias Cantabria.
La darrera taula de la jornada ‘Adaptant-nos a nous reptes’, moderada per Zenaida Boza, directora d’infermeria de la Fundación Hospitalarias Valladolid, va aprofundir en l’evolució del model d’atenció a través de noves pràctiques, entorns i enfocaments. Pedro Lucena, supervisor de infermeria de la residencia de discapacitat intel·lectual de Fundación Hospitalarias Ciempozuelos, va posar l’accent en l’adaptació de l’atenció a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), mentre que Blas Blánquez, de la Fundació Hospitalàries Sant Boi, va explicar la implantació del model Safewards al centre català. La taula va cloure amb la intervenció de Beatriz Urdangarin, infermera a la Unitat de Psiquiatria Legal d’Ospitalarioak Fundazioa Euskadi, que va presentar un innovador sistema de vídeo anàlisi basat en intel·ligència artificial per millorar la seguretat del pacient.
La jornada va culminar amb la ponència de clausura a càrrec de Soledad Gallardo, directora gerent de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, que, amb el títol ‘L’orientació al pacient i la generació d’equips excel·lents com a principals valors del lideratge infermer. Reptes de futur’, va subratllar la importància de construir entorns de treball cohesionats, liderats amb empatia i enfocats a l’excel·lència assistencial, i va reflexionar sobre un futur marcat per la intel·ligència artificial i les noves tecnologies.